Mange har prøvet det – at få stjålet sin Windows enhed, og er ikke ordentligt forberedt. Derfor skal du have Windows Backup.

En Windows Backup er aldeles vigtig i dag. Det er irriterende at få stjålet sin Computer, Laptop, Tablet eller Telefon enhed. Det er guf for tyveknægtene i 2018, og derfor bør man være forberedt på at få stjålet en eller flere af sine enheder. Følgende indhold tager udgangspunkt i Windows produkter, så alt kan derfor ikke bruges til fx Apple enheder. Du kan dog se vores tidligere indslag med Apple enheder.

*Denne guide er til dig, som gerne vil være forberedt på at få stjålet en af dine Windows produkter eller hvis du allerede har fået stjålet en eller flere enheder*

Jeg oplevede for nylig, at en af vores kunder i One Sky fik stjålet sin computer. Han havde ikke kodeord på sin enhed, så tyven kunne med det samme komme ind på computeren. Så vi gik ellers i gang med at ændre alle adgangskoder, som kunne ændres. Men der var stadig meget data, som han aldrig kom til at se igen, og som kun tyven vil kunne misbruge og sælge videre.

Guide til inden din enhed bliver stjålet:

1) Sørg for at have et kodeord på din Computer, Laptop, Tablet og Android telefon.

Dette er regel nummer 1. Brug altid kodeord for at åbne enheden op. Sørg for at bruge et stærkt kodeord. Du kan nemt generere et stærkt kodeord via Password Generator. Sørg for at bruge mange tegn med både tal, samt store og små bogstaver. En anden god metode til et stærkt kodeord er, at du skal bruge lange sætninger, som kun du kan huske. Længden i sig selv vil øge sikkerheden i høj grad over for fx Brute-force attacks. Skriv evt. dit kodeord ned på et stykke papir du kan gemme et sted. Brug Facial recognition, Fingerprint recognition eller Iris recognition, hvis din enhed bruger dette.

2) Hav en Telefon/Tablet, Laptop og Windows Backup

På din Computer kan du bruge Windows Backup til at lave backup med. Det kræver en ekstern harddisk, som er kompatibel med Windows. Sørg for ikke at opbevare din harddisk sammen med enheden, men i fx dit hjem. På din Computer kan du bruge Sikkerhedskopiering. Med disse redskaber er du sikker på at kunne gendanne dine data til hver en tid. Husk at sørge for at kontrollere at din back er up-to-date jævnligt.

3) Sørg for at have dine data “i skyen”

Det er altid bedst at have alle dine data i skyen. Det er oplagt at bruge OneDrive til at få dine dokumenter i skyen, men du kan også bruge fx DropBox, som også kan dele dine dokumenter med andre i skyen. Der findes flere metoder også fra Microsoft og Google. Ved at have dine data i skyen med OneDrive og Dropbox, kan du nemt logge ud af den stjålne enhed fra en af dine andre enheder. Du kan logge ind på en anden enhed, og logge ud fra den anden enhed herfra.

4) Få lavet et BIOS password

Et BIOS password er utroligt effektivt, fordi der er ingen vej udenom for tyven. BIOS password sørger for at du skal skrive et password, lige så snart computeren startes. Så her kan du få endnu et sikkerhedslag, som gør det endnu mere besværligt for tyven og komme frem til dine data

5) Krypter dine data med BitLocker

BitLocker er et fantastisk værktøj. Så mister du dit USB eller tyven hiver din Harddisk ud af din computer, så er dine data krypteret og er ubrugeligt for tyven. Det er heldigvis utrolig nemt og sætte op men det kræver dog en Windows 10 Pro version. Det kan også lade sig gøre på tidligere Windows versioner det skal dog bare ikke være den skrabede version.

Guide til efter din Windows enhed er blevet stjålet:

Følgende guide er til dig, som har gjort førnævnte trin. Hvis ikke du er lige så forberedt, kan du alligevel godt tjekke om nedenstående punker kan virke for dig.

1) Brug “Find and Lock My device.” – er understøttet af Microsoft

Du skal hurtigst muligt logge ind og spore den stjålne Windows enhed. Det er svært at sige om du finder enheden, om det er en god idé at opsøge enheden, eller om politiet er til gavn ved at anmelde tyveriet. Det er dog værd at gøre forsøget. Du sporer din enhed via “Find and Lock my Device”. Du kan også bruge din Google Konto hvis du har sådan en. Log ind på Device Activity. Her kan du også spore din enhed, vel og mærket hvis den er logget på din Google konto. Du kan også logge ud af Google kontoen senere, så tyven ikke får adgang til denne.

2) Fjern tyvens adgang til din enhed, som er stjålet

Hvis du bruger apps, som fx din Google konto, Dropbox, noteprogrammer eller andet, som ligger i skyen, så sørg for at logge ind på disse og fjern den stjålne enhed. Hvis du bruger Chrome browser med gemte kodeord, er det især vigtigt at du fjerner din enhed fra Google kontoen, da tyven automatisk vil kunne logge ind på diverse ting, da du har gemt dit kodeord. Du kan også gå til dine Google indstillinger og fjerne dine gemte kodeord.

3) Ændre alle dine adgangskoder

Log ind på alt hvad du bruger i dagligdagen og ændre dit kodeord inden tyven gør det. Især Facebook, Instagram, Snapchat, Mail, Google Konto, LinkedIn og flere, skal du sørge for at få ændret dine adgangskoder, så tyven ikke kan logge på. Ofte kan programmer, som fx Facebook, logge ud af alle andre enheder. Husk at benytte denne funktion.

4) Underet din arbejdsgiver om tyveriet

Sørg for hurtigst muligt at fortælle din arbejdsgiver, at din Windows enhed er blevet stjålet. Det giver dermed din arbejdsgiver mulighed for at ændre kodeordene til din arbejdsmail, intranet, softwares og andre følsomme data.

5) Anmeld tyveriet til politiet

Det er ikke altid sikkert, at det hjælper at politianmelde tyveriet. Der er dog en chance for at politiet gør noget ved og finder tyven. Jeg vil alt andet lige mene, at du selv sørger for at følge førnævnte punkter inden du anmelder tyveriet. Det vil mindske din risiko for, at dine data kommer i de forkerte hænder.

Ekstra tips for virksomheder: Undgå tab af kundedata

Hvis du ejer eller arbejder i en virksomhed og opbevarer kundedata på din harddisk eller i dropbox, og får stjålet din Windows enhed – og tyven får fat i din data, kan det blive misbrugt og fx solgt til tredjepart. Hvad nu? 

Følgende råd er til dig, som har ekstra følsomme data, som fx kundedata. Du kan dog også bruge disse råd generelt uanset hvilke data du har på dine enheder.

1) Tænk over hvilke apps du har på din telefon

Der findes mange smarte apps. Fx. apps til hjemmesidens backend, regnskabsprogrammer, intranet, dropbox og mange flere. I dagligdagen er det selvfølgelig dejligt at bruge disse apps på farten, men hvad med sikkerheden? Da disse apps synkroniserer data fra de andre enheder, vil dine kundedata også opbevares i appen. Der er endda nogle apps, som ikke kan logges ud via din anden enhed. Så hvis først tyven kommer ind på din telefon, har du mistet din kundedata. Slet derfor de apps du mener du kan undvære, og hold dig til kun at bruge din computer til visse kundefølsomme programmer.

2) 2-step-verification

2-step-verification er en metode til at logge ind på dine programmer som fx din website, dropbox, betalingsgateways og andet. Hvis tyven har fået adgang til enten din telefon, tablet eller computer, og du ikke har nået at nulstille dine gemte adgangskoder i browseren, vil tyven hurtigt kunne logge ind på diverse programmer med kundefølsomme data. Ved bruge af 2-step-verification, kan du kun logge ind med 2 enheder. Dvs. du får tilsendt en kode til din telefon hvis du logger ind på et program på din windows computer.

3) Hav en Online Windows Backup af alle dine data

Det er tidligere beskrevet, hvordan du kan have Windows backup og backup på både telefon, tablet og computer. At have en online Windows Backup er ikke noget som direkte hindrer tyven i at misbruge dine data, men kan sikre dig at få alle dine kundedata tilbage hvis de går tabt. I One Sky bruger vi selv og tilbyder vores kunder Online Backup med 2-center-drift, så alle kundedata på serveren kan blive genskabt hvis de går tabt.

4) IT-sikkerhedspolitik reducerer risikoen for at miste kundedata

En gennemgående IT-sikkerhedspolitik på alle enheder i virksomheden, vil mindske chancen for at miste følsomme data. Vi har tidligere skrevet et blogindlæg om IT-sikkerhedspolitik, som en guide til at komme i gang. Hvis der er en klar og tydelig strategi i virksomhed om tilgangen til IT-sikkerhed, IT-setup og retningslinjer for opbevaring af data, vil det i sidste ende være en rigtig god idé. Især fordi den nye persondataforordning træder i kraft i maj 2018, hvor en række nye krav til kundedata bliver gældende.